Υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα ενδομητρίου: Ποια είναι η διαδικασία και τα οφέλη;

Οι πολύποδες της μήτρας, που ονομάζονται και πολύποδες ενδομητρίου, αποτελούν αναπτύξεις που εμφανίζονται στην εσωτερική επένδυση της κοιλότητας της μήτρας, δηλαδή στο ενδομήτριο. Είναι προσκολλημένα στο ενδομήτριο με ένα λεπτό μίσχο ή μια ευρεία βάση και εκτείνονται προς το εσωτερικό της μήτρας. Ένας πολύποδας ενδομητρίου είναι συνήθως μη καρκινικός, αλλά μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην έμμηνο ρύση ή τη γονιμότητα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, ενδείκνυται η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα ενδομητρίου.

Ο μίσχος του πολύποδα είναι συνήθως κοντός, αλλά μερικές φορές μεγαλώνει αρκετά ώστε ο πολύποδας να προβάλλει από τον τράχηλο, δηλαδή το κάτω άνοιγμα της μήτρας. Τα συγκεκριμένα μορφώματα αναπτύσσονται αρκετά συχνά και μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας πολύποδες στην κοιλότητα της μήτρας. Μερικές φορές μικρά υποβλεννογόνια ινομυώματα αναπτύσσονται σε ένα μίσχο και εμφανίζονται ως πολύποδες της μήτρας. Ένας πολύποδας ενδομητρίου μπορεί να αναπτυχθεί σε γυναίκες πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Οι αναπτύξεις αυτές είναι επιρρεπείς σε αιμορραγία ενώ αν διαθέτουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ενδέχεται να συμβάλουν σε υπογονιμότητα ή και σε αποβολή του εμβρύου. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι πολύποδες μπορεί να είναι καρκινικοί. Ωστόσο, ορισμένες προκαρκινικές αλλοιώσεις της μήτρας όπως η υπερπλασία του ενδομητρίου ή μορφές καρκίνου της μήτρας όπως τα καρκινώματα ενδομητρίου ξεκινούν ως πολύποδες ενδομητρίου. Κατά συνέπεια, συνιστάται η αφαίρεσή τους προτού δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στην ασθενή.

Πολλές γυναίκες που έχουν πολύποδες ενδομητρίου δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Αν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, όπως αιμορραγία διαφόρων ποσοτήτων και σε συχνά και απρόβλεπτα διαστήματα, αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών κύκλων, υπερβολικά έντονα συμπτώματα εμμηνόρροιας, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις ή κολπική αιμορραγία σε περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Η διάγνωση ενός πολύποδα ενδομητρίου γίνεται συχνά με υστεροσκόπηση. Η συγκεκριμένη διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή από τον κόλπο ενός ειδικού εργαλείου που ονομάζεται υστεροσκόπιο στην κοιλότητα της μήτρας δια μέσω του καναλιού του ενδοτραχήλου. Το εργαλείο αυτό διαθέτει μια ειδική φωτεινή πηγή και κάμερα στο άκρο του, επιτρέποντας την χαρτογράφηση της μορφολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας αλλά και την ποιότητα του ενδομητρίου. Σε περίπτωση που εντοπιστεί ένας πολύποδας ενδομητρίου, η υστεροσκόπηση μπορεί να λάβει πέρα από διαγνωστικό και επεμβατικό χαρακτήρα.

Κατά την υστεροσκοπική αφαίρεση ενός πολύποδα ενδομητρίου, ο ιατρός χρησιμοποιεί μαζί με το υστεροσκόπιο και ένα πολύ λεπτό εργαλείο, το οποίο επίσης εισάγει μέσω του κόλπου στο εσωτερικό της μήτρας της ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο, εντοπίζει με ακρίβεια τη θέση του συγκεκριμένου μορφώματος και προχωρά στην αφαίρεσή του από τον κόλπο, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια καμίας απολύτως τομής στην κοιλιακή χώρα.

Η υστεροσκοπική αφαίρεση ενός πολύποδα ενδομητρίου είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για τη διάγνωση και τη θεραπεία της συγκεκριμένης παθολογίας. Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης και επιτρέπει παράλληλα την ιστολογική εξέταση του πολύποδα που αφαιρέθηκε, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας. Η διαδικασία αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη, καθώς δεν πραγματοποιείται καμία τομή. Για τη διεξαγωγή της συνήθως δεν απαιτείται η χορήγηση γενικής αναισθησίας, ενώ η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία ώρα μετά την επέμβαση. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή από την επόμενη κιόλας ημέρα. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Μακρής πραγματοποιεί την υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα ενδομητρίου με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

 

 

Leave a reply