Αμηνόρροια

Αμηνόρροια ορίζεται ως η απουσία εμμήνου ρήσεως. Διακρίνονται δυο τύποι αμηνόρροιας, η πρωτοπαθής, όταν η έμμηνος ρήση δεν έχει εμφανιστεί ως την ηλικία των 16 ετών και η δευτεροπαθής που χαρακτηρίζεται από προσωρινή ή μόνιμη απουσία της εμμηνορρυσίας σε γυναίκα που στο παρελθόν είχε κανονικές περιόδους.

Η αμηνόρροια είναι ευκολά αντιληπτή από την γυναίκα και πάντα χρήζει περεταίρω ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση αμηνόρροιας, η πρώτη πιθανή αιτία που πρέπει να ελεγχθεί είναι η εγκυμοσύνη.
Εκτός από την εγκυμοσύνη πολλές άλλες αιτίες προκαλούν αμηνόρροια.

Οι αιτίες αυτές μπορεί να οφείλονται είτε σε γενετικά αίτια είτε στην διαταραχή του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-ωοθήκες είτε στην μη ανταπόκριση του ενδομητρίου στις ορμόνες είτε σε κάποιο ανατομικό λόγο. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την διάγνωση της αμηνόρροιας είναι η ανάπτυξη ή μη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου.

Όμως ο εντοπισμός της αιτίας δεν είναι πάντα εύκολος και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται αρκετές εξετάσεις. Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία και μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε επεμβατική.

1) Αίτια δευτεροπαθούς αμηνόρροιας

Συχνές:

Εγκυμοσύνη
Διαταραχές άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών
Πολυκυστικές ωοθήκες
Προλακτίνωμα
Λιγότερο συχνές
Πρόωρή ωοθηκική ανεπάρκεια
Σύνδρομο Asherman
Σύνδρομο Sheehan
Φαρμακευτική αμηνόρροια

Σπάνιες:

Διαβήτης
Σύνδρομο Cushing
Addison νόσος
Αιμοσιδήρωση
Νεφρική ανεπάρκεια

2) Αίτια πρωτοπαθούς αμηνόρροιας

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες
Ανατομικές ανωμαλίες
Λειτουργικές ( ανωμαλίες κεντρικού νευρικού συστήματος)

Leave a reply