Εμμηνόπαυση

Η φυσιολογική εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απουσία εμμήνου ρήσεων για περισσότερο από 12 συνεχόμενους μήνες. Ο μέσος όρος ηλικίας που εμφανίζεται στα δυτικά κράτη είναι τα 51 χρόνια. Η μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως 2 με 3 χρόνια. Αιτία της φυσιολογική εμμηνόπαυση είναι η ωοθηκική ανεπάρκεια δηλαδή η αδυναμία των ωοθηκών να παράγουν ωάρια και τις ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα και προγεστερόνη).

H ωοθηκική ανεπάρκεια προκαλεί μια σειρά ορμονολογικών αλλαγών που με την σειρά τους προκαλούν τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα κυριότερα σωματικά συμπτώματα παρουσιάζονται στο ουρογεννητικό σύστημα και στα οστά (οστεοπόρωση). Ενώ τα κυριότερα ψυχολογικά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και οι διαταραχές του συναισθήματος.

Η διάρκεια και η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλουν μεταξύ των γυναικών. Η θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ποικίλη και εξατομικεύεται ανάλογα με την γυναίκα, για αυτό τον λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση αυτών των γυναικών να γίνεται στα πλαίσια εντατικού γυναικολογικού ελέγχου.

Leave a reply