Βακτηριακή κολπίτιδα: Αίτια, συμπτώματα & θεραπεία

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια διαδεδομένη γυναικολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του κόλπου. Η ανισορροπία αυτή συμβάλλει σε υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο και συνακόλουθη μείωση των προστατευτικών γαλακτοβακίλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλώνεται λοίμωξη στην περιοχή του κόλπου. Η μορφή αυτή κολπίτιδας είναι και η πιο συχνή ανάμεσα στις κολπικές λοιμώξεις και προσβάλλει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται συνήθως με ήπια συμπτώματα όπως αυξημένες και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, και συχνά υποχωρεί μόνη της. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο κρίνεται αναγκαία η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, ιδίως εάν παρουσιάζονται συχνές υποτροπές.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Αίτια

Η αιτιολογία της πάθησης παραμένει περίπλοκη και πολυπαραγοντική. Η βακτηριακή κολπίτιδα αποδίδεται κυρίως σε μια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του κόλπου. Η υγιής κολπική χλωρίδα αποικίζεται στην πλειοψηφία της από γαλακτοβάκιλλους, οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση ενός όξινου περιβάλλοντος, αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί η μορφή αυτή κολπίτιδας, υπάρχει μια μετατόπιση σε αυτή τη λεπτή ισορροπία, με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis και Atopobium. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή την ανισορροπία, όπως η συνεύρεση με αρκετούς ερωτικούς συντρόφους, το υπερβολικά συχνό πλύσιμο της περιοχής, η χρήση αντιβιοτικών και οι ορμονικές διακυμάνσεις. Η πάθηση εκδηλώνεται συχνότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η αυξημένη υγρασία και θερμότητα σε συνδυασμό με την παραμέληση της υγιεινής της περιοχής δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

Συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας

Η βακτηριακή κολπίτιδα συχνά παραμένει ασυμπτωματική, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση με βάση αποκλειστικά την κλινική εικόνα. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση αυξημένων και δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων γκριζόλευκου χρώματος, οι οποίες καθίστανται ιδιαίτερα αισθητές μετά τη σεξουαλική επαφή ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Επιπλέον, οι γυναίκες με τη μορφή αυτή κολπίτιδας μπορεί να εμφανίσουν ήπιο ερεθισμό, κνησμό, αίσθημα καύσου και ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου. Εάν η βακτηριακή κολπίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δύναται να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή να συμβάλει στην εκδήλωση φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Διάγνωση και θεραπεία

Η ακριβής διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η κλινική αξιολόγηση, σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η καλλιέργεια του κολπικού υγρού και η μικροσκοπική εξέταση δείγματος από τον κόλπο, βοηθούν στη διαφοροποίηση της συγκεκριμένης μορφής κολπίτιδας από άλλες κολπικές λοιμώξεις.

Η θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας συνίσταται στη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Παράλληλα, ευεργετική είναι και η λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά στοχεύουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας προάγοντας την ανάπτυξη των ευεργετικών γαλακτοβακίλλων. Η ενσωμάτωση προβιοτικών στο θεραπευτικό σχήμα μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αντιβιοτικής θεραπείας και να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της βακτηριακής κολπίτιδας, ενώ προφυλάσσει και το στομάχι από τυχόν παρενέργειες της αντιβίωσης.

Βέβαια, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, και ευτυχώς υπάρχουν αρκετά προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να μην εμφανιστεί η πάθηση. Πρώτο και κυριότερο προληπτικό μέτρο είναι η διατήρηση της σωστής υγιεινής της περιοχής. Ο κόλπος θα πρέπει να πλένεται με άφθονο νερό και να διατηρείται στεγνός, ενώ συνιστάται η αποφυγή προϊόντων με αντισηπτική δράση ή με έντονο άρωμα, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου. Η ένδυση με βαμβακερά, άνετα εσώρουχα και η αποφυγή στενών ρούχων ή συνθετικών υφασμάτων είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Η χρήση σερβιέτας και όχι ταμπόν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως συνίσταται για την αποφυγή συσσώρευσης βακτηρίων. Τέλος, η σεξουαλική επαφή με τη χρήση προφυλάξεων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας αλλά και για πολλούς άλλους ευνόητους λόγους. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Μακρής αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βακτηριακή κολπίτιδα, αποκαθιστώντας τη γενική ευημερία των ασθενών.

Leave a reply