Η σύγχρονη τεχνική του λεμφαδένα φρουρού στη γυναικολογική ογκολογία εφαρμόζεται με επιτυχία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η νεοσύστατη γυναικολογική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και ο Διευθυντής της ειδικός γυναικολόγος Ογκολόγος Dr Μακρής Γιώργος- Μάριος, PhD, MSc, πραγματοποίησε με επιτυχία την  τεχνική του λεμφαδένα φρουρού σε δύο ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου την εβδομάδα που πέρασε.

Ο σκοπός της τεχνικής αυτής είναι να αποφευχθεί ο λεμφαδενικός καθαρισμός σε γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος του χειρουργείου, η απώλεια αίματος, η λεμφόρροια, ο χρόνος ανάρρωσης με τελικό στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση της ασθενούς. Η τεχνική στηρίζεται στο γεγονός ότι η μετάσταση του καρκίνου της μήτρας συχνά ξεκινά από τους λεμφαδένες. Εκείνος ο λεμφαδένας που πρώτος θα προσβληθεί λέγεται «φρουρός». Όταν αυτός αφαιρεθεί, σταλεί για βιοψία και είναι αρνητικός για μεταστάσεις, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι η γυναίκα δεν έχει μεταστάσεις στους λεμφαδένες και με ασφάλεια μπορεί να παραλειφθεί ο λεμφαδενικός καθαρισμός.

Με ειδικές χρωστικές ουσίες, όπως είναι το ICG ( Indocyanine green) μπορεί να χρωματιστεί ο λεμφαδένας φρουρός και να εντοπιστεί. Η συγκεκριμένη χρωστική δεν φαίνεται με γυμνό μάτι και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδική χειρουργική κάμερα. Η τεχνική ανεύρεσης του λεμφαδένα φρουρού με ICG στον καρκίνο του ενδομητρίου εφαρμόστηκε με επιτυχία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε σε δύο περιπτώσεις.

Αμφότερες οι ασθενείς αποτελούσαν μεγάλη κλινική, χειρουργική και νοσηλευτική πρόκληση, καθώς παρουσίαζαν και οι δύο σημαντικές συννοσηρότητες. Υποβλήθηκαν αρχικά σε ιστολογική διάγνωση της νόσου, πλήρη απεικονιστικό έλεγχο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σταδιοποίηση του καρκίνου του ενδομητρίου με την τεχνική του λεμφαδένα φρουρού από τη γυναικολογική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και το Διευθυντή της ειδικό γυναικολόγο Ογκολόγο Dr Μακρή Γιώργο- Μάριο, PhD, MSc.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις ήταν αμφότερες επιτυχείς, οι βιοψίες του λεμφαδένα φρουρού ήταν αρνητικές και οι γυναίκες είχαν εξαιρετική μετεγχειρητική πορεία. Οι υλικοτεχνικές υποδομές του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, το προσωπικό του χειρουργείου και των ορόφων νοσηλείας, το παθολογοανατομικό εργαστήριο, το τμήμα ιατρικής απεικόνισης και η νεοσύστατη γυναικολογική κλινική υπό τον Διευθυντή της ειδικό Γυναικολόγο Ογκολόγο Dr Μακρή Γιώργο- Μάριο, PhD, MSc εργάστηκαν με όρους ιατρικής αριστείας για την επιτυχή έκβαση των δύο αυτών σημαντικών γυναικολογικών ογκολογικών περιστατικών. 

Leave a reply