Πόσο επικίνδυνο είναι το κολπικό αίμα μετά την εμμηνόπαυση

Ο κανόνας είναι πως αυτή η ρουτίνα της εμμήνου ρύσης δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται, αλλά εάν αυτό συμβεί θα πρέπει να διερευνηθεί κλινικά

Επικίνδυνη δυνητικά η αλλαγή στη συνήθη «ρουτίνα» της περιόδου και παθολογική οποιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, λένε οι ειδικοί

Κάθε γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία είναι εξοικειωμένη με την τακτική ανά μήνα εμφάνιση αίματος στη διάρκεια της περιόδου της, αναπτύσσοντας ένα δικό της «αισθητήριο» ρουτίνας. Ο κανόνας είναι πως αυτή η ρουτίνα της εμμήνου ρύσης δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται, αλλά εάν αυτό συμβεί θα πρέπει να διερευνηθεί κλινικά.

Όπως υπογραμμίζει ο γυναικολόγος-ογκολόγος MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων, Δρ. Γιώργος- Μάριος Μακρής, «οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στην παρουσία του αίματος τόσο στη διάρκεια της περιόδου όσο και μετά από αυτήν θα πρέπει να προβληματίσουν τη γυναίκα, η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον γυναικολόγο της. Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε αιμορραγία εκδηλωθεί μετά την αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να θεωρηθεί παθολογική και σίγουρα απαιτεί διερεύνηση».

Η αλλαγή της συχνότητας αλλά και η διάρκεια της περιόδου, η διαφοροποίηση στην ποσότητα του αίματος, το αίμα μετά την περίοδο ή μετά την σεξουαλική επαφή είναι οι συνήθεις αιτίες που θα πρέπει να οδηγήσουν σε κλινική εξέταση και αν χρειαστεί σε απεικονιστικό έλεγχο ή ακόμα και σε ιστολογική ταυτοποίηση εφόσον διαπιστωθεί εύρημα.

«Φαίνεται ανησυχητικό όλο αυτό, και ίσως και να είναι σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν πρέπει να πανικοβάλλει τη γυναίκα. Η οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει μόνο να την κινητοποιήσει προκειμένου να λάβει άμεσα ιατρική συμβουλή» λέει ο κ. Μακρής.

Η κλινική εξέταση και το καλό ιστορικό με περιγραφή της παρούσας κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει με βάση και την εμπειρία και τη δεξιότητα του γυναικολόγου-ογκολόγου στην ασφαλή διάγνωση, εντοπίζοντας πιθανές αλλοιώσεις που είτε θα χρειασθούν περαιτέρω διερεύνηση, είτε θα συνεκτιμηθούν με άλλους «αθώους» παράγοντες.

«Ο ετήσιος τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, τον οποίο ακόμα πολλές γυναίκες θεωρούν ταμπού και τον αποφεύγουν, είναι απαραίτητος, αλλά και η κάθε γυναίκα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε ξεφεύγει από τη συνήθη ‘ροή’ των πραγμάτων» καταλήγει ο ειδικός.

Leave a reply