Πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας και παθαίνω συνέχεια κολπίτιδες. Υπάρχει κάποια αγωγή που μπορεί να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω το πρόβλημα αυτό οριστικά;

Η συνήθης θεραπεία της κολπίτιδας περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών παραγόντων με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα.

Μια νέα μέθοδος, όμως, συνίσταται στην περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, ενώ παράλληλα χορηγούνται στην ασθενή προβιοτικά σε συνδυασμό με υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών (χρήση προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ, σχολαστική τοπική καθαριότητα και στέγνωμα της περιοχής από υγρασία).

Σημειώνεται ότι η θεραπεία αυτή προτείνεται άσχετα από την ύπαρξη άλλων παράλληλων νοσημάτων.

H συγκεκριμένη μέθοδος πλέον προτείνεται και σε γυναίκες ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 26χρονης γυναίκας ασθενούς με από 4ετίας σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία στη διάρκεια μακρόχρονης θεραπείας της, παρουσίασε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, με τα ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν (αίσθηση καύσου, πόνο στη συνουσία, δύσοσμες εκκρίσεις κλπ).

Με τη συγκεκριμένη θεραπεία, δύο χρόνια μετά, η ασθενής δεν ξαναπαρουσίασε κολπίτιδα και συνεχίζει να τηρεί τα προληπτικά αυτά μέσα.

Leave a reply