Ο Γενάρης μας υπενθυμίζει πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί!

ΓΕΝΑΡΗΣ 2024

Ο μήνας που μας υπενθυμίζει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί!

Ο μήνας Γενάρης έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια νόσος με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, απειλητική για τη ζωή της γυναίκας. Παράλληλα όμως είναι μια νόσος που μπορεί να αποτραπεί, που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί όταν εντοπίζεται έγκαιρα. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά , αφορούνε όμως μόνο εκείνες τις γυναίκες οι οποίες ακολουθούνε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των γυναικολόγων τους ειδικά. Εδώ και πολλά χρόνια έχει εντοπιστεί η αδιάρρηκτη σχέση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστό και ως HPV με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέρος της πολιτικής ενάντια στη νόσο αυτή έχει να κάνει με την πρόληψη της μετάδοσης και με την έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας και δραστηριότητας του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Υπάρχουνε συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να παρθούν ώστε ποτέ στη ζωή της μια γυναίκα να μην χρειαστεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την λέξη καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Βήματα ώστε να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Το πρώτο βήμα ώστε να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο εμβολιασμός. Αυτό λέγεται αλλιώς και πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου. Είναι ο πρώτος καρκίνος στον κόσμο για τον οποίον υπάρχει γνωστό προληπτικό εμβόλιο και σίγουρα κανένας και καμία δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία, εφόσον βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα.

Το δεύτερο βήμα είναι ο συστηματικός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ ΠΑΠ ή HPV DNA test. Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς το είδος της εξέτασης και τη συχνότητα επανάληψης. Το βέβαιο είναι ότι όσο πιο συχνά εξετάζεται μια γυναίκα , τόσο μειώνεται η πιθανότητα να διαλάθει της προσοχής ένας αρχόμενος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι ο χρυσός κανόνας.

Το τρίτο βήμα είναι η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των όποιων βλαβών παρουσιαστούνε στο παπ τεστ. Μια βλάβη δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο, πρέπει όμως να διερευνηθεί με βιοψία όταν είναι ύποπτη για κάτι κακό. Αυτό γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρεία και κλινικές από ειδικούς γυναικολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο αυτό.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής πάντα είναι εξαιρετικής σημασίας. Η τακτική χρήση προφυλακτικού, η αποφυγή του καπνίσματος, η μη συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους είναι αυτά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να εμπλακεί σε περιπέτειες με τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το μήνυμα για το μήνα Γενάρη είναι ο σεβασμός στο σώμα της κάθε γυναίκας, η τακτική γυναικολογική εξέταση και η σωστή αντιμετώπιση του κάθε πιθανού προβλήματος.

Dr Μακρής Γιώργος-  Μάριος MD, PhD, MSc,
Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος,

Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος  (EBCOG- ESGO accreditation),

Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής “Ιατρικού Κέντρου Αθηνών”, Μαρούσι.

Πρόεδρος του Ιδρύματος “Build a Bridge Foundation“.

Leave a reply