Μυκητίαση κόλπου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ορισμένοι μύκητες εντοπίζονται φυσιολογικά σε μικρές ποσότητες σε περιοχές όπως ο κόλπος, η στοματική κοιλότητα, το έντερο και το δέρμα. Αυτοί συνήθως δεν προκαλούν καμία ενόχληση ούτε συμβάλλουν στην εκδήλωση συμπτωμάτων. Μάλιστα, ο πολλαπλασιασμός των συγκεκριμένων μυκήτων παρεμποδίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από ορισμένα μικρόβια της μικροχλωρίδας του κόλπου, όπως ο γαλακτοβάκιλος. Μερικές φορές ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, προκαλείται διαταραχή των φυσικών μηχανισμών άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι μύκητες που αποικίζουν φυσιολογικά τον κόλπο να πολλαπλασιαστούν με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγώντας σε μόλυνση. Η μόλυνση αυτή ονομάζεται μυκητίαση κόλπου και προκαλεί συνήθως δυσάρεστα συμπτώματα.

Τι είναι η μυκητίαση κόλπου;

Η μυκητίαση κόλπου είναι μια φλεγμονή που αναπτύσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή από μύκητες του γένους Candida. Η συχνότερη μορφή μύκητα που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη μυκητίαση είναι ο μύκητας Candida albicans, ενώ σπανιότερα υπεύθυνοι μπορεί να είναι ο Candida glabrata ή ο Candida tropicalis. Η μυκητίαση προκαλεί με τη σειρά της μυκητιασική κολπίτιδα, προκαλώντας δυσάρεστα για την ασθενή συμπτώματα.

Αίτια μυκητίασης κόλπου

Η υπερανάπτυξη των μυκήτων του γένους Candida που οδηγεί σε φλεγμονή του κόλπου μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Στα βασικά αίτια εκδήλωσης της πάθησης συγκαταλέγεται η μεμονωμένη ή συνδυαστική επίδραση των κάτωθι παραγόντων:

  • Χρήση αντιβιοτικών: Τα αντιβιοτικά μπορούν να καταστρέψουν τα ωφέλιμα βακτήρια στον κόλπο που κανονικά διατηρούν τις ποσότητες των μυκήτων υπό έλεγχο, οδηγώντας σε ανισορροπία της χλωρίδας του κόλπου και επακόλουθη μόλυνση.
  • Άγχος και τυχόν προβλήματα υγείας: Οι καταστάσεις αυτές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο σε μυκητιάσεις.
  • Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή τη λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία των μυκήτων στον κόλπο.
  • Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή έχουν μια ασθένεια που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε μυκητίαση κόλπου.
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο.
  • Κακή ή πλημμελής υγιεινή της περιοχής
  • Στενά ρούχα: Η ένδυση με στενά παντελόνια ή εσώρουχα με συνθετικά υφάσματα συχνά δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον που ευνοεί την υπερανάπτυξη μυκήτων.
  • Μετάδοση των μυκήτων κατά τη σεξουαλική επαφή, αν και γενικά η μυκητίαση κόλπου δε θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Αυτό που μπορεί να συμβεί ωστόσο είναι να έχουν μεταδοθεί οι μύκητες αυτοί στον άνδρα χωρίς να εκδηλωθεί κανένα σύμπτωμα. Με κάθε νέα σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του, ο άνδρας μπορεί να μεταδώσει πάλι πίσω σε αυτή τους μύκητες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται υποτροπές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως υποβάλλονται και τα δύο μέλη του ζευγαριού σε θεραπεία.

Συμπτώματα μυκητίασης κόλπου

Τα συμπτώματα που προκαλεί η μυκητίαση κόλπου των κολπικών μολύνσεων ζύμης μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Tο πρώτο και πιο κοινό σύμπτωμα είναι συνήθως ο κνησμός και ερεθισμός του κόλπου. Αυτό συνοδεύεται από την παρουσία ενός λευκού, παχύρρευστου κολπικού εκκρίματος. Εκδηλώνονται επίσης σημάδια φλεγμονής όπως ερυθρότητα και οίδημα στο αιδοίο και το άνοιγμα του κόλπου. Οι ασθενείς μπορεί επιπλέον να αισθανθούν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Ενδέχεται τέλος να εμφανιστεί και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια), ο οποίος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία και την ποιότητα ζωής.

Επιλογές θεραπείας για τη μυκητίαση κόλπου

Η αποτελεσματική διαχείριση της μυκητίασης κόλπου εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στον περιορισμό των μυκήτων. Η θεραπεία που εφαρμόζεται ανά περίπτωση εξατομικεύεται με βάση την ένταση της συμπτωματολογίας και την συχνότητα επανεμφάνισης της πάθησης. Συνήθως, χορηγούνται αντιμυκητιακά φαρμακευτικά σκευάσματα, συνήθως με τη μορφή κρέμας, τα οποία εφαρμόζονται τοπικά στην περιοχή του κόλπου για να αντιμετωπίσουν τον μύκητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχει ένδειξη η συνταγογράφηση αντιμυκητιακών φαρμάκων σε μορφή χαπιών. Βοηθητικά λειτουργεί επίσης η λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά. Για την αποφυγή τυχόν επανεμφάνισης της πάθησης, συνιστάται η διατήρηση σωστής υγιεινής της περιοχής μέσω τακτικών πλύσεων με νερό και ήπιο σαπούνι, η αποφυγή εφαρμογής προϊόντων με αρώματα στην περιοχή και η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς κολπικού περιβάλλοντος. Επίσης, ο έλεγχος του σακχαρώδους διαβήτη και η διαχείριση του άγχους ή άλλων προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος – Μάριος Μακρής αντιμετωπίζει τη μυκητίαση κόλπου με την κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα αλλά και να προληφθούν μελλοντικές υποτροπές.

Leave a reply