Δεν φαντάζεστε τι επηρεάζει την περίοδο

Μάθετε με ποιο τρόπο το καλοκαίρι μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση στις ορμόνες μας.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι μόλις ξεκινήσουν διακοπές αλλάζει ο μηνιαίος κύκλος τους, με την περίοδο να έρχεται νωρίτερα ή αργότερα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την ευαισθησία του γυναικείου εγκεφάλου και ειδικότερα του υποθαλάμου και της υπόφυσης στις καιρικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος-ογκολόγος Δρ. Γιώργος- Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO) και Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών: «Πράγματι προκαλείται δυσαρμονία τόσο από τις θερμοκρασιακές μεταβολές, όσο όμως και από άλλους παράγοντες όπως συννεφιά αλλά και μεταβολές στη διάθεση της κάθε γυναίκας. Όλα αυτά επηρεάζουν τον υποθάλαμο, ο οποίος στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στην υπόφυση και από κει στις ωοθήκες, οπότε αρχίζει να διαταράσσεται ο κύκλος, είτε αρχίζοντας καθυστερημένα, είτε συνεχιζόμενος πέραν του κανονικού, είτε επαναλαμβανόμενος μέσα στο μήνα».

Σε περίπτωση που το βιολογικό ρολόι «απορρυθμίζεται», χρειάζεται λεπτομερής καταγραφή της περιόδου (διάρκεια, ροή, χρώμα), γιατί φυσικά οι αιτίες της δυσαρμονίας μπορεί να οφείλονται και σε κάποια άλλη αιτία, όπως κάποια ωοθηκική κύστη που καλό θα είναι να ελεγχθεί έγκαιρα, είτε με υπερηχογραφική εξέταση, ή σε κάποιες περιπτώσεις και με βιοψία.

Η κλινική εξέταση πάντως και το καλό ιστορικό με περιγραφή της παρούσας κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει με βάση και την εμπειρία και τη δεξιότητα του γυναικολόγου-ογκολόγου σε ασφαλή διάγνωση, με «αθώωση» ή «ενοχή» του ευρήματος.

«Για ακόμα μία φορά πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη των τακτικών γυναικολογικών ελέγχων που δυστυχώς πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αποφεύγουν, τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και στις ωριμότερες, όσο και αν αυτό φαντάζει περίεργο. Η πρόληψη πάντα διευρύνει και διευκολύνει τις όποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που πιθανώς θα χρειαστούν, εάν και εφόσον προκύψει η σχετική ανάγκη», συμπληρώνει ο κ. Μακρής.

Leave a reply