Ο Δρ Μακρής Χρ. Γεώργιος – Μάριος, μιλάει στην εκπομπή Προσχήματα για το Βιωματικό Σεμινάριο Mediterranean Lifestyle Medicine που θα διεξαχθεί 9 – 12 Μαϊου 2019 στην Πορταριά Πηλίου (PELION RESORT HOTEL)

 

Τέσσερις ημέρες Βιωματικού Σεμιναρίου στο Pelion Resort – Πορταριά Πηλίου

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιατρική παρέμβαση που βασίζεται αποκλειστικά στο μεσογειακό τρόπο ζωής και αποτυπώνεται σε έναν πορτοκαλί αστερία με 5 άκρα που συμβολίζουν τη μεσογειακή διατροφή, την άσκηση, την κοινωνικοποίηση και τη διαχείριση του στρες της καθημερινότητας μέσα από την καταλυτική επίδραση της Μεσογείου θάλασσας.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενσωματωθεί η οποιαδήποτε πληροφορία στο συγκεκριμένο μοντέλο, είναι η επιστημονική τεκμηρίωση και η αυστηρή αξιολόγηση.

Η απαιτητική καθημερινότητα επιβαρύνει την υγεία όλων μας. Η Μεσόγειος και ο μεσογειακός τρόπος ζωής που έχουμε ξεχάσει, θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία μας, να βελτιώσει ήδη εγκατεστημένη νόσο, ακόμα και να την υποστρέψει.

8 στις 10 χρόνιες παθήσεις οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πού βρίσκεται η λύση; Σε μικρές και απλές αλλαγές του τρόπου ζωής

Μεσογειακή Διατροφή

“Η μεσογειακή διατροφή είναι η κορωνίδα του μεσογειακού τρόπου ζωής”, υπογραμμίζει ο Γ.Μ. Μακρής. Οι ευεργετικές επιδράσεις της επεκτείνονται σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας και σε πάμπολλα νοσήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευεργετική επίδραση που έχει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη ενώ σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, φαίνεται ότι η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η Άσκηση

Η άσκηση ως φάρμακο αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες, που αποδεδειγμένα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία αλλά και τη γενικότερη ποιότητα ζωής, καθώς προλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και καθυστερεί την εξέλιξή τους. Στις μέρες μας, η καθιστική ζωή αποτελεί το νέο κάπνισμα. Μελέτες έχουν αποδείξει ωστόσο ότι το καθημερινό περπάτημα, μέτριας έντασης για 30 λεπτά, ή 1 ώρα τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει στο μισό, όλους τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού, καθώς και διαταραχών που σχετίζονται με το στρες.

Κοινωνικοποίηση

Επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το κύτταρο της κοινωνίας, η οικογένεια, οι ερωτικοί σύντροφοι και ο γάμος, οι κοινωνικές επαφές και το φιλικό περιβάλλον, η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες και πάσης φύσεως δρώμενα, πολιτιστικά και θρησκευτικά αποδεικνύουν πως η κοινωνικοποίηση του ατόμου και η ανάπτυξη υγιών σχέσεων προστατεύουν το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου. Μεγάλη ιατρική μελέτη είναι κατηγορηματική. Η γενικότερη ικανοποίηση των ανθρώπων από τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μεταφράζεται σε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και κατά συνέπεια, μακροημέρευση και μακροζωία.

Διαχείριση στρες

Μεγάλες ιατρικές σχολές, όπως στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, τα τελευταία 30 χρόνια μελετούν τεχνικές διαχείρισης του στρες και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές και να συμβάλουν στη διαχείρισή του. Μεταξύ αυτών, το  mindfulness-based stress reduction, η διαφραγματική αναπνοή, η προσευχή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, όπως επίσης κι ένα ακόμα μεγαλύτερο φάσμα τεχνικών που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι δρουν αποτελεσματικά και καθορίζουν το πώς ο νους μας θα ελέγχει και θα επηρεάζει καλύτερα το σώμα μας.

Leave a reply