Ξεπεράστηκαν διεθνή σχετικά standards της λαπαροσκοπικής χειρουργικής – ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΥΜΕΓΕΘΗ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ξεπεράστηκαν διεθνή σχετικά standards της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΥΜΕΓΕΘΗ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Πλήρης η αποκατάσταση της ανατομίας σε 25χρονη ασθενή 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Γιώργο-Μάριο Μακρή, Ειδικό Γυναικολόγο-Ογκολόγο MD, PhD, MSc, πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO) και Διευθυντή Γυναικολόγου στην Ευρωκλινική Αθηνών και την ομάδα του, ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλου ινομυώματος σε 25χρονη ασθενή με το σύστημα DaVinci.

Η ασθενής προσήλθε με συμπτώματα έντονης αιμορραγίας περιόδου και συχνοουρία, με την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο να αποκαλύπτουν την ύπαρξη ευμεγέθους καλοήθους όγκου 11 εκατοστών στη μήτρα, που καθιστούσε αναγκαία την άμεση αφαίρεσή του, με τη ρομποτική επέμβαση να είναι η πλέον ενδεδειγμένη, λόγω του ότι το μέγεθος του όγκου δεν θα επέτρεπε ευχέρεια των χειρουργικών κινήσεων σε μια συμβατική επέμβαση.

Με την επιλογή της ρομποτικής επέμβασης, για πρώτη φορά, ξεπεράστηκαν τα διεθνή standards της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, που «επιτρέπουν» επέμβαση σε όγκους μεγέθους μέχρι 9 εκατοστά, με την όλη επέμβαση να ολοκληρώνεται μετά πάροδο τεσσάρων ωρών.

«Η ρομποτική χειρουργική, είναι ευτύχημα να αποτελεί «όπλο» του χειρουργού, ο οποίος όμως θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δεξιότητες και εμπειρία. Τότε είναι βέβαιο ότι οι πολλαπλοί βαθμοί ελευθερίας κινήσεων που παρέχει το ρομποτικό σύστημα υποκαθιστώντας την ευκινησία του χεριού και του καρπού θα του προσφέρει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στις κινήσεις του, πλήρη ογκολογική ασφάλεια για την ασθενή, η οποία και μεταφράζεται τελικά σε πλήρη αποκατάσταση της ανατομίας της», εξηγεί ο Δρ. Μακρής.

Η ύπαρξη του όγκου και η επέμβαση εκτομής του η οποία ακολούθησε, δεν επηρέασε σε τίποτα την αναπαραγωγική ικανότητα της νεαρής ασθενούς, η οποία 6 μήνες μετά την επέμβαση θα είναι σε θέση να προχωρήσει με ασφάλεια σε εγκυμοσύνη.

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

Μαιευτήρας γυναικολόγος – Ειδικός γυναικολόγος ογκολόγος

Leave a reply