Νεότερες εξελίξεις στον εμβολιασμό κατά του HPV

Επιδημία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς σύμφωνα με στοιχεία από ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα, ως και στο 50% των τεστ Παπ διαγιγνώσκεται η παρουσία του ιού. Το 90% των λοιμώξεων  υποστρέφουν αυτόματα, ενώ μόλις στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει  με δυνατότητα να εξελιχθεί σε σοβαρή κλινική νόσο.

Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλοιώσεις στον πρωκτό, τον κόλπο και το αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έναντι του HPV έχει δείξει αποτελεσματικότητα.

Η προστασία από τους συσχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV και δευτερογενώς, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με προληπτικό έλεγχο των γυναικών, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών.

Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που κυκλοφορεί , παρέχει προστασία από τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, και 58 και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του 2015, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι’ αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευθεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα έχει να ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Το HPV εμβόλιο αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης, καθώς η λοίμωξη από τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι HPV τύποι υψηλού κινδύνου για εκδήλωση προκαρκινικών βλαβών ή καρκίνου οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στα δύο αυτά εμβόλια. Γίνεται λοιπόν προφανές γιατί παρά τον εμβολιασμό, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται ο ετήσιος κυτταρολογικός έλεγχος με την δοκιμασία κατά Παπανικολάου. Ο HPV εμβολιασμός αποτελεί σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη ιατρική πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στις 05-10-2018 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του εννιαδύναμου εμβολίου σε άνδρες και γυναίκες 27 – 45 ετών . Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control) περίπου  80.000.000 Αμερικανοί έχουν επιμολυνθεί με κάποιον υποτύπο HPV, ενώ 14.000.000 Αμερικανοί θα μολυνθούν κάθε χρόνο. Το γεγονός οτι  η εμμένουσα λοίμωξη από επιθετικούς τύπους ΗPV ευθύνεται για πάνω από 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τονίζει τη σημαντικότητα του προβλήματος.

 Σε πρόσφατη μελέτη 3200 γυναικών 27-45 ετών που διήρκεσε 3 ½ χρόνια, το εννιαδύναμο εμβόλιο κατόρθωσε να προλάβει  το 88% των προκαρκινικών αλλοιώσεων αιδοίου, κόλπου και τραχήλου, καρκίνου τραχήλου και κονδυλωμάτων από τους 9 τύπους του HPV. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άντρες «συνήχθη» από τα δεδομένα για τις γυναίκες καθώς και από μια κλινική δοκιμή 150 ατόμων ηλικίας 27 έως 45 ετών που έλαβαν θεραπευτικό σχήμα εμβολιασμού τριών δόσεων για περίοδο έξι μηνών.

Η συνολική ασφάλεια του εννιαδύναμου εμβολίου, σύμφωνα με το FDA, αξιολογήθηκε σε 13.000 άνδρες και γυναίκες. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν διόγκωση, ερυθρότητα και πόνο στο σημείο της ένεσης και κεφαλαλγία. Με βάση τα ανωτέρω, το FDA επέκτεινε τη χορήγηση του εμβολίου και στις ηλικίες 27-45 ετών, ελπίζοντας πως ο έγκαιρος εμβολιασμός θα συμβάλει στην αποτροπή 31200 περιπτώσεων καρκίνου που σχετίζονται με τον ιό HPV κάθε χρόνο.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο  πως ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι και αποτελεσματικός και ασφαλής. Η επέκταση της χορήγησης του σε μεγαλύτερες ηλικίες αναμένεται να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να ωφεληθούν από τις ευεργετικές δράσεις του. Ώσπου να γίνει η αξιολόγηση των δεδομένων αυτών από τους αντίστοιχους  φορείς υγείας της χώρας μας,   ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας  και ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών με PAP test ή/και  HPVDNA test αποτελούν τη βάση για την εξάλειψη των σχετιζομένων με τον  ιό του HPV καρκίνων.

Leave a reply