Η αμέλεια στην υγεία της γυναίκας στην πανδημία του COVID 19

Στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι έχουμε δεχτεί σημαντικές μεταβολές στην καθημερινότητά μας.

Οι συνήθειές μας έχουν μεταβληθεί. Το σώμα μας όμως εξακολουθεί να «εργάζεται» ακατάπαυστα. Σίγουρα τα εξωτερικά ερεθίσματα του οργανισμού μας έχουνε αλλάξει. Θετικά ή αρνητικά.

Για παράδειγμα το εργασιακό στρες έχει απαλειφθεί από πολλούς. Αρκετοί πλέον γυμνάζονται τακτικά. Σε άλλους όμως έχει παίξει αρνητικό ρόλο η κοινωνική απομόνωση. Σε κάθε περίπτωση η τακτική επιτήρηση της υγείας οφείλει να συνεχίζεται ακατάπαυστα. Σίγουρα μια διαφοροποίηση όφειλε να υπάρχει στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για παράδειγμα μια ασθενής με πρόσφατο γυναικολογικό έλεγχο δίχως ευρήματα, η οποία είχε ένα απλό αίσθημα κνησμού, κάλλιστα θα μπορούσε να λάβει οδηγίες από το γυναικολόγο της τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος.

Τώρα όμως που περνάμε στη δεύτερη φάση, με μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης οφείλουμε να βάλουμε σε άμεση προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας μας.

Εννοείται πως η μετακίνηση για επίσκεψη σε γιατρό δεν είχε απαγορευτεί ποτέ. Εκείνες οι γυναίκες με γνωστό πρόβλημα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και ο γυναικολογικός καρκίνος θα έπρεπε άμεσα να αναπληρώσουν το ραντεβού της τακτικής τους γυναικολογικής παρακολούθησης σε περίπτωση που το έχουν ήδη αναβάλει.

Ως γνωστόν τα ιδιωτικά ιατρεία στην Ελλάδα είχανε παραμείνει στην πλειοψηφία τους ανοιχτά για όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και σημαντικών θεμάτων όπως είναι ο καρκίνος και η εγκυμοσύνη. Δυστυχώς το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου του 2020 προσέρχονται ασθενείς με συμπτώματα όπως πόνο, ψηλαφητό μόρφωμα, πχ στο μαστό, οι οποίες μετά από τον απαραίτητο κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο διαγιγνώσκονται με προχωρημένο καρκίνο. Κάτι που δεν αντιμετωπίζαμε ως γυναικολόγοι ογκολόγοι ή ως χειρουργοί μαστού σε τέτοια συχνότητα τα προηγούμενα χρόνια έως και πριν από 3 μήνες. Θερμή παράκληση λοιπόν. Μην αμελείται και μην αναβάλλεται άλλο την πρόληψη.

Πλέον η χώρα μπαίνει στη δεύτερη φάση, η μετακίνηση είναι πιο ελεύθερη και δεν αφήνουμε στον εαυτό μας καμία δικαιολογία. Επίσκεψη στον γιατρό μας για τη διάγνωση κάποιου συμπτώματος, τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, την ετήσια
μαστογραφία και ψηλάφηση.

Στους περισσότερους από εμάς οι συνέπειες της απομόνωσης και των μέτρων που ελήφθησαν για τον COVID 19 θα επουλωθούν.

Η αμέλεια όμως για την έγκαιρη αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων υγείας μπορεί να μας στερήσουν το «πολυτιμότερο αγαθό».

Μην χάσουμε λοιπόν το μεγάλο στοίχημα μετά από τον δύσκολο αγώνα που έδωσαν όλοι οι πολίτες αυτής της γης.

 

Με αγάπη στη γυναίκα,

Μακρής Γιώργος- Μάριος.

Leave a reply