Γυναικολόγος Ογκολόγος

 • Καλοκαιρινές…γυναικείες υποθέσεις

  Το πρώτο καλοκαίρι μετά την γνωριμία της ανθρωπότητας με τον κορονοϊό COVID 19, είναι μπροστά μας

  Η προσοχή στην υγεία μας επανέρχεται με αργούς ρυθμούς.

  Η αίσθηση είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η Ελληνίδα να αισθάνεται έτοιμη για τον τακτικό της έλεγχο ή για να αντιμετωπίσει κάποιο θέμα υγείας που την απασχολεί.

   

  Η Ελλάδα έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία στη δύσκολη αυτή συγκυρία αποφεύγοντας μέχρι στιγμής τα χειρότερα και έχοντας πλέον άρει την πλειοψηφία των περιορισμών στο εσωτερικό της.

  Το γεγονός ότι πήραμε τα μέτρα μας για να μην εκτεθούμε στον κορονοϊό, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας για τη διαφύλαξη της υγείας μας.

  Σε αυτό το χρυσό παράθυρο ανάσας από τα περιοριστικά μέτρα, είναι ευκαιρία να ελέγξουμε το σύνολο των παραμέτρων του οργανισμού μας,  με το συνηθισμένο check up και τις επιπλέον ιδιαίτερες ανάγκες υγείας που μπορεί να έχει η κάθε γυναίκα.

  Η γυναικολογική εξέταση, το παπ τεστ, ο υπερηχογραφικός έλεγχος και η μαστογραφία είναι τα εργαλεία ελέγχου για το σύνολο της γυναικολογικής υγείας.

  Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η αυξημένη θερμοκρασία, η υγρασία και σεξουαλική δραστηριότητα, αυξάνουν τις ενοχλήσεις στην περιοχή αιδοίου και κόλπου. Συνήθως τα αίτια είναι μύκητες και μικρόβια της περιοχής, τα οποία εύκολα αντιμετωπίζονται με τοπική θεραπεία.

  Αρκεί η γυναίκα να απευθυνθεί στο γυναικολόγο, όταν παρατηρεί στην περιοχή αίσθημα καψίματος, φαγούρας, παράξενα ή δύσοσμα υγρά.

  Οι μεταβολές στη θερμοκρασία συνοδεύονται με διαταραχές στην περίοδο και συνήθως είναι ορμονικής αιτιολογίας. Πάντοτε όταν υπάρχει «καθυστέρηση», ο έλεγχος ξεκινά από ένα τεστ εγκυμοσύνης και τη συμβουλή του γυναικολόγου.

  Η διάθεση για διακοπές και χαλάρωση ενισχύει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

  Ενοχλήσεις όπως πόνος κατά την επαφή ή παρουσία αίματος μετά την επαφή, είναι λόγος για να εξεταστεί η γυναίκα.

  Και τούτο πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού εγκατασταθούν ανυπόστατες φοβίες, που θα στιγματίσουν την απόλαυση της ερωτικής συνεύρεσης. Παράξενα ευρήματα που ανακαλύπτουμε όταν εξετάζουμε ή αγγίζουμε το μαστό μας ή τα έξω γεννητικά όργανα, πρέπει να αναφέρονται και να εξετάζονται έγκαιρα από τον γυναικολόγο.

  Όλες οι γυναίκες μπορούν να βρούν μια ευκαιρία για να κάνουν την καθιερωμένη επίσκεψη στο γυναικολόγο.

  Συμπερασματικά

  Η σύγχρονη Ελληνίδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα. Ας αντιμετωπίσει λοιπόν την αναβλητικότητα, στο να νοιαστεί και να δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό της για τον τακτικό της έλεγχο και τις ιδιαίτερες ανάγκες της υγείας της.

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. NCCN guidelines, Edition 2020
  2. NHS guidelines, Edition 2020

  Υπογράφει: Γιώργος-  Μάριος Μακρής

  Γιώργος-  Μάριος Μακρής

  Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος  (EBCOG- ESGO accreditation), Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ευρωκλινικής Αθηνών
  Leave a reply

Photostream